Clubkampioenen 2017-2018

Orpington 
:Patrick Helsen 
Sussex
:Lars van Hooft
Orpingtonkriel
:Combinatie Robé
Sussexkriel
:Siem Worp
Dorkingkriel
:Anita Alberts
Showverslagen
30 maart 2018

Peelhorstshow 2017

Donderdagavond 12 oktober ging ik op reis met mijn Orpingtons Buff naar de Peelhorstshow om daar de concurentie aan te gaan met andere fokkers of om in ieder geval andere leden van de club te ontmoeten. De show was tenslotte aangewezen als kampioensshow in plaats van Gallinova.

Read More

Overige
28 maart 2018

Project van ‘Combinatie Sierkippen Overbetuwe’ (deel 1)

Wij, Kees Ariese, Roan de Boer, Marcel van Oijen en Martin Vink, zijn 4 fokkers uit de Betuwe en trekken veel met elkaar op. Selecteren samen en komen regelmatig bij elkaar om naar onze kippen te kijken en gezellig te babbelen. Uiteraard onder het genot van een drankje.

Read More

Overige
10 april 2018

Thuis bij - Combinatie Dior

We nemen een kijkje bij Ben van Dijke thuis. Ben is al 50 jaar lid van de KLN en fokt al 57 jaar dieren. 25 Jaar lang bestond de Combinatie Dior uit Ben en zijn vrouw Irene, sinds 5 jaar is de Combinatie Dior samen met zijn zoon Laurens.

 • Hoe bent u ooit op het idee gekomen om kippen te gaan fokken of heeft u het van huis uit meegekregen?

‘’Ik heb het van huis uit meegekregen. Mijn vader had kippen, Sussex groot Wit zwartcolumbia’’.

 • Welk ras/kleurslag fokt u en waarom?

‘’Sinds 1982 fok ik Orpingtonkriel zwart en in 1986 ook wit. Later ook nog in kriel gefokt; Gezoomd blauw, Goudgeel zwartgezoomd, Buff, Zwart witgepareld. Van 1987 tot 1992 grote Buff's . Rustige, kalme dieren aangezien hij in woonwijk woont. Vroeger als eerste begonnen met Rhode Island Red kriel rozenkam. Vele jaren gehad. Daarna Minorka’s kriel en ook later de Yokohama groot en Sumatra groot. Nog steeds vind ik dit mooie rassen, maar aangezien ruimtegebrek nu alleen Orpingtonkriel’’.

 • Heeft u buren? Zo ja, hebben die geen last van het gekraai van uw kippen?

‘’Ja, ik woon al 35 jaar in een woonwijk en heb 34 jaar dieren hier. Ik heb 15 – 20 hanen in opfok en de buren hebben nog nooit geklaagd’’.

 • Hoe vaak is het nodig om uw hokken te verschonen?

‘’Het is wel belangrijk natuurlijk maar ik vind het niet nodig om elke week de hokken te verschonen, een hok moet droog zijn. In de rui en de opfok zou ik het vaker schoonmaken’’.

 • Gaat u ook naar het buitenland voor shows? Zo ja, welke landen?

‘’Ja, een paar jaar geleden ben ik geïntroduceerd in de Duitse Orpington krielen club door Berend Klein, bij ieder wel bekent, om mee te gaan naar Duitsland om daar is te gaan kijken. Dit is mij bijzonder goed bevallen. Hierdoor heb ik ook een andere visie gekregen op de Orpington krielen hoe ze daadwerkelijk ook gefokt kunnen worden en moeten worden. Hier kan men in Nederland nog veel van opsteken. In Duitsland zijn de dieren wel belangrijk, maar het samen zijn en praten over de hobby is minstens zo belangrijk. En gezelligheid alom’’.

 • Wat is u mooiste succes geweest in al die jaren?

‘’Mooiste Orpington van de speciaalclub met Buff hen groot, tijdens Ornitophilia in Utrecht, dat was met het 25 jaar bestaan van de NSOC het tegenwoordige NSODC. Ook vele malen clubkampioen geweest van nsodc’’.

 • Wat zou u graag nog willen bereiken met uw kippen hobby?

‘’Om in Duitsland de beste Witte kriel te showen, op een Duitse speciaal club show. Concurrentie daar is erg groot. De fokkers van Duitsland en Denemarken staan al jaren aan de top’’.

 • Heeft u nog andere hobby’s?

‘’Vroeger veel sport, tegenwoordig honden, Polski Owczarek Nizinny. En verder nog klussen bij mijn vriend Berend en familie en vrienden’’.

 • Is er veel veranderd in de hobby tijdens al die jaren dat u al fokt?

‘’Op shows niet veel veranderd. Basis van tentoonstelling is ongeveer hetzelfde als 50 jaar geleden. Predicaten zijn iets veranderd. Wel in de organisatie is iets veranderd, om tentoon te kunnen stellen is het financieel lastiger om een show te organiseren. Ook het aantal dieren is minder geworden door wat men noemt ( vergrijzing ). Het is mooi om te zien dat binnen de NSODC wel meer jongere fokkers zijn. De Orpingtons zijn wel door de jaren heen veranderd met name in het  type, ze hebben meer borstdiepte, en ook de staart opbouw, die is nu voller en breder in de aanzet.

Ik geloof dat deze hobby nog lang zal voortleven’’.

 • Heeft u nog een tip voor een beginnende fokker?

‘’Ten eerste is het belangrijk dat een beginnend fokker goed begeleid word. De keuze van het ras is belangrijk dat het niet een te moeilijk ras is en het beste is 1 kleurslag. Ook is het belangrijk de fokker te helpen bij het ontwerpen van een goed hok. Indien men naar shows gaat zorgen dat je goed verzendmateriaal hebt. Het is  belangrijk dat ze voorzien zijn van voldoende ventilatie. Ik geloof niet dat door veel promotie men meer jeugdleden zal krijgen. Het gebeurt vaak dat het van ouder op kind gaat. Hierin is begeleiding nog steeds het belangrijkst’’.

 • Zou u nog iets willen toevoegen aan dit interview?

‘’Dat ik nog vele jaren zou willen fokken en tentoonstellen met name in het buitenland in goede gezondheid’’.

- Roos Klein & Ben van Dijke

Technisch
29 maart 2018

Kuikens laten groeien, tips en trucs.

Over de ideale groeisnelheid van kuikens zullen er altijd meningsverschillen blijven bestaan. Sommigen waarschuwen dat te snelle groei nadelen heeft. Ongetwijfeld is dat afhankelijk van het betreffende ras. De meeste fokkers willen liefst dat hun kuikens vlot en snel opgroeien en volgens mij hebben ze gelijk. Mijn eerste buff Orpington kuikens worden meestal geboren in de tweede of de derde week van maart en de meeste hanen daarvan zijn begin oktober klaar voor de eerste tentoonstellingen. Steeds weer ontmoet ik fokkers die daar 2 tot 3 maanden meer voor nodig hebben en die nieuwsgierig zijn naar “het grote geheim”. Het ultieme wonderdrankje moet ik echter zelf nog ontdekken. De beste tips en trucs die ik de laatste 20 jaar heb geleerd kan ik wel vertellen.

Read More

Overige
28 maart 2018

Show in Oostenrijk

Zo halverwege oktober dit jaar ben ik met mijn vader een paar dagen naar Oostenrijk (Karinthië) geweest. Eigenlijk hadden we dit een dag voor vertrek besloten.  Een paar jaar geleden hebben we een rit door Beieren en Tirol gemaakt maar door het slechte weer en helemaal geen berg gezien te hebben hadden we besloten dit nog een keer over te doen maar dan naar Karinthië. Zo gezegd zo gedaan.

Read More

Technisch
30 maart 2018

Nekrui bij jonge hennen

Het is niet leuk als jonge hennen, na hun eerste 20 a 30 eieren , plotseling de leg uitstellen en in de rui vallen. 

Meestal beperkt dit zich dit dan in het wisselen van veren in de nek. Dit noemen we dan ook nekrui.

Read More

Showverslagen
30 maart 2018

Jongdierendag Tiel 2017

Voor ik Tiel kon bereiken duurde even. Want de heren van Rijkswaterstaat  had besloten nu net op onze jongdierendag het viaduct bij Tiel onderhanden te nemen. Dat gold ook voor de meeste inzenders die allemaal via omleidingen de halve Betuwe gezien hebben. Na eerst de penningmeester activiteiten tot een goed einde gebracht te hebben, er betalen steeds meer leden via de bank  dus mijn werk wordt steeds makkelijker. Kon ik aan de keuring beginnen.

Read More

Showverslagen
30 maart 2018

49ste Gaasterlandshow.

Ook deze keer weer hadden verschillende leden / fokkers van onze speciaal club de GAASTERLANDSHOW in Balk Friesland aangedaan om hun dieren te laten voorzien van een predicaat door 2 van onze clubkeurmeesters. We mochten als organiserende vereniging Balk bijna 90 dieren van de NSODC inkooien en hadden voor de keuring de heren Ad Rijs en Gerard Tesselaar ingehuurd. Er zat een speciaal tintje aan de keuring van Gerard Tesselaar. In eerste instantie zou Berend Klein dit jaar in Balk komen keuren, echter Gerard had aangegeven dat dit zijn laatste jaar als keurmeester zou zijn. Daarom hebben we in overleg met Berend besloten om dit jaar Gerard nog een maal uit te nodigen en Berend volgend jaar de dieren te laten keuren. Beide heren konden zich in dit voorstel vinden, vandaar dat Gerard voor zijn laatste keuring op de Gaasterlandshow was. Tijdens het middageten werd door de voorzitter van Balk, Tallinus Boschma het feit nog even aangehaald dat we Gerard voor de laatste keer als keurmeester op de Gaasterlandshow hadden. Hij werd hiervoor bedankt en kreeg van de voorzitter een mooie bos bloemen.

Read More

Vul het e-mailadres in dat bij uw account hoort. Uw gebruikersnaam zal naar dit e-mailadres worden verzonden.