Orpingtonkriel

s5-logo

Login Form

Registreren

Baroen ani

Gebruik bij uw aankopen bij de Baroen kortingscode 'NSODC' en steun daarmee onze club.

Rasbeschrijving

Herkomst 
Omstreeks 1905 in Duitsland gecreĆ«erd. 

Algemene indruk 
Diep gebouwd krielhoen; toont nog dieper door de rijke donsontwikkeling. Volle dijbevedering, gevulde hals, zeer brede borst en zeer brede rug. 

Vormbeschrijving 
Romp: breed, diep en vol. 
Kop: middelgroot, van boven breed, doch zonder overstekende wenkbrauwen; levendig rood. 
Kam: enkel, nauwelijks middelgroot, recht en rechtop, stevig op de kop geplaatst; regelmatig getand met vijf goed ingesneden kamtanden; kamhiel de buiging van de nek volgend zonder deze te raken; fijn van weefsel; levendig rood. 
Snavel: kort, krachtig en regelmatig gebogen; kleur al naargelang de kleurslag.

Kinlellen: nauwelijks middellang, van onderen goed gerond, fijn van weefsel; levendig rood. 
Oorlellen: vrij klein, langwerpig, glad, fijn van weefsel; levendig rood.

Ogen: levendig, groot en rond; kleur al naargelang de kleurslag. 
Hals: vrij kort, licht gebogen, goed gevuld, vol bevederd met overvloedig halsbehang dat reikt tot op de schouders.

Rug en zadel: rug breed, vlak tussen de schouders; door de volle halskraag en het vol bevederde, oplopende zadel toont de rug kort; zadelbehang breed en vol bevederd, oplopende naar de staart. 
Borst: breed en diep, goed gerond, overal goed gevuld, de onderborst een weinig naar voren gedragen. 
Vleugels: vrij klein, goed gesloten, horizontaal tegen het lichaam gedragen, rustend op het dons van de flanken; boeg bedekt door de borstveren, vleugeleinden bedekt door het zadelbehang; grote en kleine slagpennen breed. 
Schouders: goed gerond. 
Staart: middellang, goed gespreid, halfhoog en geopend gedragen en in een ononderbroken lijn overgaande in de oplopende ruglijn; de staartstuurveren worden geheel afgedekt door de sikkels en de staartdekveren, zonder dat de sikkels voorbij de stuurveren reiken; de staart heeft de vorm van een omgekeerde V waarbij de staartstuurveren elkaar goed afdekken. 
Achterlijf: Vrij diep; donspartij rijk ontwikkeld; dons vol en zacht. 
Dijen: krachtig; kort, en vol bevederd, grotendeels schuilgaande in de volle bevedering van de flanken. 
Loopbenen en tenen: flink uit elkaar geplaatst; stevig, kort, glad, ten dele schuilgaande in de dijbevedering; vier tenen; kleur al naargelang de veerkleur. 
Bevedering: vol en zacht, mag niet ontaarden in een slordige losvederigheid; rijke donsontwikkeling. 

Eventuele verschillen tussen haan en hen 
Behoudens secundaire geslachtskenmerken geen verschillen van betekenis. Bij de hen is de rug breed en kort; de rug-staartlijn loopt minder hoog op. 

Ernstige fouten 
Te groot; te geringe diepte; onvoldoende diepe borst; te gedrongen bouw; onvoldoende donsbevedering; slordige, te losse bevedering; te lange rug; wit in de oorlellen; miskleurige snavel; afwijkende beenkleur. Losse dijbevedering waardoor de loopbenen nauwelijks zichtbaar zijn: 

Fouten 
Bovenstaande ernstige fouten in mindere mate voorkomend. Bovendien te grote kam. 

Gewicht: Haan: 1400-1500 gram Hen: 1200-1300 gram 
Ringenmaat: Haan: 15 mm Hen: 13 mm 

Kleurslagen 
Zwart: kleur van haan en hen zoals aangegeven onder nr. 99 van de Alg. Kleurbeschrijving. Snavel zwart. Ogen: donkerbruin tot bruinzwart. Loopbenen en tenen: donker leiblauw met zwarte gloed op de schubben; voetzolen en zolen van de tenen wit. 
Blauw (gezoomd): kleur en tekening van haan en hen zoals aangegeven onder nr. 101 van de Alg. Kleurbeschrijving. Snavel: donker hoornkleurig. Ogen: donkerbruin tot bruinzwart. Loopbenen en tenen: leiblauw met enige zwarte gloed op de schubben; de zolen van de voeten en tenen wit. 
Buff: kleur van haan en hen zoals aangegeven onder nr. 103 van de Alg. Kleurbeschrijving. Snavel: rose-wit. Ogen: oranjerood. Loopbenen en tenen: wit.

Wit:  kleur van haan en hen zoals aangegeven onder nr. 98 van de Alg. Kleurbeschrijving. Snavel: rose-wit. Loopbenen en tenen: wit. Ogen: oranjerood.

Gestreept:  kleur en tekening van haan en hen zoals aangegeven onder nr. 107 van de Alg. Kleurbeschrijving. Snavel, loopbenen en tenen: wit. Ogen: oranjerood.

Rood: kleur van haan en hen levendig, glanzend, warm dieprood met zo weinig mogelijk zwart in vleugels en staart. Donskleur rood. Oogkleur: oranjerood. Snavel, loopbenen en tenen wit. 
Ernstige fouten. Anders dan witte snavel, loopbenen en tenen. 
Berken: kleur en tekening van haan en hen zoals aangegeven onder nr. 40 van de Alg. Kleurbeschrijving. Snavel: hoornkleurig. Ogen: bruinrood. Loopbenen en tenen: 
wit met enige grijze aanslag; voetzolen wit. 
Goudgeel-zwartgezoomd: kleur en tekening van haan en hen zoals aangegeven onder nr. 53 van de Alg. Kleurbeschrijving. Ogen: bruinrood. Snavel: licht hoornkleurig bij de haan en hoornkleurig bij de hen. Loopbenen en tenen: vleeskleurig wit; voetzolen wit. 
Bij de hen is enige grijze aanslag op de loopbenen toegestaan.