Skip to main content

Reisverslagen, sfeerimpressies, verhalen.

Zomertreffen 2024

In het weekend  van 12-14 juli vierden wij ons 60 jarig club-jubileum. Het jaarlijkse zomertreffen vormde een uitstekend moment om de verjaardag van de club te markeren.

Voor de 8e keer op rij (uiteraard met uitzondering van de Coronaperiode) organiseerde de NSODC het ‘zomertreffen’. Geïnspireerd op de weekenden die bij onze Duitse en Franse fokvrienden gewoon zijn te houden, heeft het bestuur van NSODC een aantal jaar geleden de uitdaging opgepakt om ook een ‘clubdag+’ te bieden voor de leden. Op een Zomertreffen word aandacht gegeven aan de clubrassen, maar misschien nog wel meer aan het sociale aspect van ons verenigingsleven.

Van vrijdagavond tot zondagmiddag wordt een programma geboden waar zowel de dierhoudende leden alsóók de partners een leuke tijd aan kunnen beleven.

Ieder jaar wordt het treffen op een andere plek in het land gehouden, liefst zoveel mogelijk verspreidt. Een lid stelt haar/zijn regio ‘beschikbaar’ en helpt actief mee met de organisatie van het treffen. De rest regelt het bestuur.

Dit jaar werd het treffen gehouden in Mijdrecht bij de Fam. de Graaf. Theo en Thea beschikken over een imposante verzameling stallen en schuren waar het voormalige melkvee bedrijf actief in was. Deze ruimtes worden tegenwoordig bewoont door hoenders, Theo is breed geïnteresseerd en dat toont zich in de hokken. Diverse rassen en kleuren zijn te bewonderen in zeer ruime en luchtige volières. Ook is er ruimte op het buitenterrein voor het plaatsen van caravans en campers voor de leden die hun eigen slaapplek meenemen. Voor de anderen worden er lokale hotels voorgesteld.

Op vrijdagavond komen de eerste leden aan, en worden de kampeerplekken ingericht. De, door een bekende slager uit Giethmen, gesponsorde koelwagen met BBQ benodigdheden wordt geplaatst en het treffen kan beginnen. Direct wordt in een ontspannen wat lekkers gedronken, eventueel wat avondeten geregeld bij de lokale pizzakoerier en is het een gekakel van jewelste. Het gekakel komt in dit geval van de leden, onder ‘normale, AI-loze tijden’ kunnen nu al de dieren worden ingehuisd die op zaterdag voor het diertechnische gedeelte worden gebruikt. Dit jaar kon dat natuurlijk helaas nog niet, we hopen natuurlijk dat er volgend jaar weer dieren van verschillende leden kunnen bespreken.

Zaterdagochtend. De slaap wordt uit de ogen gewreven en de kampeerders ontbijten samen. Ook de anderen druppelen vanaf een uur of 10.00 de erf op. Onder het genot van koffie met gebak is het als snel ‘oude jongens krentenbrood’. Dit jaar had Mark Reker een grote slagroomtaart laten maken ter ere van de clubverjaardag die iedereen zich, ondanks dat het ontbijt sommigen nog aan de huig zat, goed liet smaken. We jarig is trakteert, de club heeft een prachtige gelaserde snijplank laten maken als aandenken een het jubileum. Deze worden enthousiast uitgedeeld én in ontvangst genomen.

Tot aan de lunch is het kippen-, maar vooral andere praat wat de klok slaat. Gelijk in een café worden grote en kleine wereldproblemen in no-time opgelost (of niet), is er persoonlijke steun voor ieders wel en wee en natuurlijk: kippenpraat, we kunnen het niet laten.

Na de lunch splitst de groep zich, de ene helft gaat de schuur in om over kippen te praten, en wie al kippig genoeg is gaat op pad, dit jaar is er een uitje geregeld om een bloemdecoratie te maken.bloemenuitje

Als de groep weer compleet is wordt de BBQ aangestoken en wordt er vakkundig een ‘grillmaaltijd’ op tafel gezet door de aanwezig hobbykoks. Met een goedgevulde koelkast is er ook rekening gehouden met warmere omstandigheden dan zaterdag 13 juli het geval waren. Voldaan na een mooie dag gaat ieder zijn eigen route, naar de camper, het hotel of naar huis.

ztzt2024 6Zondags staat er altijd een gezamenlijk uitje op het programma in de buurt op het programma. Nu is gekozen voor het vogelpark Avifauna in Alphen a/d Rijn. De nog aanwezigen begeven zich van Mijdrect naar Alphen a/d Rijn. Met de gids die ons van leuke weetjes voorziet lopen we door het park en worden we op een aantal bijzonderheden gewezen. Nadat de rondleiding ten einde is, tijd voor lunch en indien gewenst nog een rondje door het park op eigen gelegenheid.

De caravans en campers worden zo nodig opgehaald en met een paar man worden de NSODC sporen uit de schuur van Fam de Graaf opgeruimd. Iedereen trekt huiswaarts en spreken de wens uit dat we elkaar op de jongdierendag in september in Tiel weer treffen, voor het eerst in lange tijd weer mét dieren.

Het zomertreffen, een zeer waardevol en bijna onmisbaar onderdeel van onze clubkalender.

Ontwormen met kruiden

In mijn beginperiode (laat ons zeggen de eerste 10 jaar) had ik veel problemen met wormen ( en met coccidiose ook trouwens). Dat weet ik zeker omdat ik regelmatig mestonderzoek liet doen. Ik gebruikte Flubenol om te ontwormen en S-Mess of Baycox voor de coccidiose.
Mijn kippen liepen toen nog op redelijk begroeide grasveldjes.

Lees verder

Thuis bij - Combinatie Dior

We nemen een kijkje bij Ben van Dijke thuis. Ben is al 50 jaar lid van de KLN en fokt al 57 jaar dieren. 25 Jaar lang bestond de Combinatie Dior uit Ben en zijn vrouw Irene, sinds 5 jaar is de Combinatie Dior samen met zijn zoon Laurens.

  • Hoe bent u ooit op het idee gekomen om kippen te gaan fokken of heeft u het van huis uit meegekregen?

‘’Ik heb het van huis uit meegekregen. Mijn vader had kippen, Sussex groot Wit zwartcolumbia’’.

Lees verder

Up-date project “Combinatie Sierkippen Overbetuwe”

In deel 1 van het project “Combinatie Sierkippen Overbetuwe” hebben jullie kunnen lezen dat wij, Kees Ariese, Roan de Boer, Marcel van Oijen en Martin Vink, bezig zijn om de Sussex kriel in de kleurslag rood zwartcolumbia in Nederland weer op de kaart te zetten. Hoe gaat het nu met ons project? Tijd voor een up-date.

Lees verder