Skip to main content

Project van ‘Combinatie Sierkippen Overbetuwe’ (deel 1)

Wij, Kees Ariese, Roan de Boer, Marcel van Oijen en Martin Vink, zijn 4 fokkers uit de Betuwe en trekken veel met elkaar op. Selecteren samen en komen regelmatig bij elkaar om naar onze kippen te kijken en gezellig te babbelen. Uiteraard onder het genot van een drankje.

Sinds een paar jaar zijn we Sussex krielen aan het fokken. Marcel fokte al de wit- en buff zwartcolumbia krielen. Hij heeft Kees en Martin enthousiast gekregen om ook met Sussex krielen bezig te gaan. Kees wilde graag de rood porselein gaan fokken en Martin de rood zwartcolumbia. Echter de rood zwartcolumbia bleek nergens in Nederland meer beschikbaar. Martin heeft toen besloten om voor de buff zwartcolumbia te gaan. Roan hebben we ook zover gekregen om lid te worden van de NSODC en wellicht zal hij ook Sussex krielen gaan fokken.

Afgelopen jaar kwam toch weer de rood zwartcolumbia kriel ter tafel en zijn we opnieuw gaan informeren via de NSODC ledenlijst en via het bestuur. Het bleek toch moeilijk, want er zijn geen fokkers meer bekend die deze kleurslag nog fokken helaas. We hebben daarom besloten  om hier een projectje van te gaan maken. Met z’n vieren proberen we om deze kleurslag weer actief op shows te krijgen, want het blijft natuurlijk jammer dat een bepaalde kleurslag erkend is in Nederland, maar nergens te vinden is.

prj5Via Ben Klomp zijn we in contact gekomen met Jan Bartels uit Duitsland. Hij heeft voor ons 3 hennen en 1 haan te koop en we besloten om daar een foktoom te gaan halen. Na een lange reis naar Duitsland hebben we hele mooie dieren gezien bij Jan. Hij fokt ook Sussex krielen in de kleur wit zwartcolumbia en had voor ons hanen en hennen klaar staan waar we uit konden kiezen.

Na een lange reis, maar een geslaagde dag, zitten de dieren inmiddels thuis in het hok. Hopelijk kunnen we snel beginnen met eieren sparen.

Het plan is om eerst eieren uit deze foktoom uit te gaan broeden. Daarna willen we vervolgens verschillende kruisingen gaan maken met de Sussex kriel buff zwartcolumbia. Tevens hebben we besloten om deze kleurslag in een combinatie, de Combinatie Sierkippen Overbetuwe, te gaan fokken en te gaan showen.

Wij gaan jullie via het clubblad op de hoogte houden van ons project en hopen tijdens de clubdag in 2018 de eerste dieren te kunnen showen.

Met vriendelijke groet,

Combinatie Sierkippen Overbetuwe

prj3 200V.l.n.r.: Martin Vink, Kees Ariese, Marcel van Oijen en Roan de Boer