We nemen een kijkje bij Ben van Dijke thuis. Ben is al 50 jaar lid van de KLN en fokt al 57 jaar dieren. 25 Jaar lang bestond de Combinatie Dior uit Ben en zijn vrouw Irene, sinds 5 jaar is de Combinatie Dior samen met zijn zoon Laurens.

 • Hoe bent u ooit op het idee gekomen om kippen te gaan fokken of heeft u het van huis uit meegekregen?

‘’Ik heb het van huis uit meegekregen. Mijn vader had kippen, Sussex groot Wit zwartcolumbia’’.

 • Welk ras/kleurslag fokt u en waarom?

‘’Sinds 1982 fok ik Orpingtonkriel zwart en in 1986 ook wit. Later ook nog in kriel gefokt; Gezoomd blauw, Goudgeel zwartgezoomd, Buff, Zwart witgepareld. Van 1987 tot 1992 grote Buff's . Rustige, kalme dieren aangezien hij in woonwijk woont. Vroeger als eerste begonnen met Rhode Island Red kriel rozenkam. Vele jaren gehad. Daarna Minorka’s kriel en ook later de Yokohama groot en Sumatra groot. Nog steeds vind ik dit mooie rassen, maar aangezien ruimtegebrek nu alleen Orpingtonkriel’’.

 • Heeft u buren? Zo ja, hebben die geen last van het gekraai van uw kippen?

‘’Ja, ik woon al 35 jaar in een woonwijk en heb 34 jaar dieren hier. Ik heb 15 – 20 hanen in opfok en de buren hebben nog nooit geklaagd’’.

 • Hoe vaak is het nodig om uw hokken te verschonen?

‘’Het is wel belangrijk natuurlijk maar ik vind het niet nodig om elke week de hokken te verschonen, een hok moet droog zijn. In de rui en de opfok zou ik het vaker schoonmaken’’.

 • Gaat u ook naar het buitenland voor shows? Zo ja, welke landen?

‘’Ja, een paar jaar geleden ben ik geïntroduceerd in de Duitse Orpington krielen club door Berend Klein, bij ieder wel bekent, om mee te gaan naar Duitsland om daar is te gaan kijken. Dit is mij bijzonder goed bevallen. Hierdoor heb ik ook een andere visie gekregen op de Orpington krielen hoe ze daadwerkelijk ook gefokt kunnen worden en moeten worden. Hier kan men in Nederland nog veel van opsteken. In Duitsland zijn de dieren wel belangrijk, maar het samen zijn en praten over de hobby is minstens zo belangrijk. En gezelligheid alom’’.

 • Wat is u mooiste succes geweest in al die jaren?

‘’Mooiste Orpington van de speciaalclub met Buff hen groot, tijdens Ornitophilia in Utrecht, dat was met het 25 jaar bestaan van de NSOC het tegenwoordige NSODC. Ook vele malen clubkampioen geweest van nsodc’’.

 • Wat zou u graag nog willen bereiken met uw kippen hobby?

‘’Om in Duitsland de beste Witte kriel te showen, op een Duitse speciaal club show. Concurrentie daar is erg groot. De fokkers van Duitsland en Denemarken staan al jaren aan de top’’.

 • Heeft u nog andere hobby’s?

‘’Vroeger veel sport, tegenwoordig honden, Polski Owczarek Nizinny. En verder nog klussen bij mijn vriend Berend en familie en vrienden’’.

 • Is er veel veranderd in de hobby tijdens al die jaren dat u al fokt?

‘’Op shows niet veel veranderd. Basis van tentoonstelling is ongeveer hetzelfde als 50 jaar geleden. Predicaten zijn iets veranderd. Wel in de organisatie is iets veranderd, om tentoon te kunnen stellen is het financieel lastiger om een show te organiseren. Ook het aantal dieren is minder geworden door wat men noemt ( vergrijzing ). Het is mooi om te zien dat binnen de NSODC wel meer jongere fokkers zijn. De Orpingtons zijn wel door de jaren heen veranderd met name in het  type, ze hebben meer borstdiepte, en ook de staart opbouw, die is nu voller en breder in de aanzet.

Ik geloof dat deze hobby nog lang zal voortleven’’.

 • Heeft u nog een tip voor een beginnende fokker?

‘’Ten eerste is het belangrijk dat een beginnend fokker goed begeleid word. De keuze van het ras is belangrijk dat het niet een te moeilijk ras is en het beste is 1 kleurslag. Ook is het belangrijk de fokker te helpen bij het ontwerpen van een goed hok. Indien men naar shows gaat zorgen dat je goed verzendmateriaal hebt. Het is  belangrijk dat ze voorzien zijn van voldoende ventilatie. Ik geloof niet dat door veel promotie men meer jeugdleden zal krijgen. Het gebeurt vaak dat het van ouder op kind gaat. Hierin is begeleiding nog steeds het belangrijkst’’.

 • Zou u nog iets willen toevoegen aan dit interview?

‘’Dat ik nog vele jaren zou willen fokken en tentoonstellen met name in het buitenland in goede gezondheid’’.

- Roos Klein & Ben van Dijke