“We houden jullie op de hoogte.” Zo eindigde de vorige up-date over ons project “Sussex kriel rood zwartcolumbia terug op de kaart!”. Hét project van de fokkers Kees Ariese, Roan de Boer, Marcel van Oijen en Martin Vink, die samen de combinatie Sierkippen Overbetuwe vormen. Belofte maakt schuld, dus de hoogste tijd om jullie bij te praten.

De afgelopen zomer kenmerkte zich door een stevige selectie van onze eerste fokproducten. Vele dieren konden niet aan onze strenge eisen voldoen en moesten helaas het veld ruimen. Gelukkig kijken vele kippenliefhebbers met iets andere ogen naar onze dieren dan wij, en dus vonden onze dieren snel een nieuwe thuis.

Trots waren we, dat we desondanks, toch het eerste jaar al een aantal dieren konden showen op de Clubdag van NSODC in Tiel. Een drietal zuivere rood zwartcolumbia dieren en een drietal dieren uit een kruising tussen buff zwartcolumbia en rood zwartcolumbia namen we mee naar Tiel. De predicaten waren boven verwachting goed. De zuivere dieren haalden een ZG95 (haan) en zelfs een F96 (hennetje), helaas was er ook een O vanwege een zijsprankje aan de kam van één van de hennetjes. Dit laatste was tevens kenmerkend voor de vele dieren die de eerder genoemde selectierondes deze zomer niet doorkwamen.  De kruisingsdieren oogden veel bewondering bij de keurmeesters en fokkers, met een ZG94, een ZG95 en een F96 behaalden zij dan ook prachtige predicaten.

Inmiddels hebben we het eerste jaar geëvalueerd en al plannen gemaakt voor het nieuwe fokseizoen. Een drietal foktomen hebben we zorgvuldig samengesteld tijdens een gezellige middag met ons vieren. Vol verwachtingen kijken we alweer uit naar het nieuwe broedseizoen en hopen weer een stapje in de goede richting te maken. We houden jullie op de hoogte.

Namens de Combinatie Sierkippen Overbetuwe,

Marcel van Oijen 

 JAN5349 Kopie