Skip to main content

Orpingtonkriel

Rasbeschrijving

Herkomst 
Omstreeks 1905 in Duitsland gecreĆ«erd. 

Algemene indruk 
Diep gebouwd krielhoen; toont nog dieper door de rijke donsontwikkeling. Volle dijbevedering, gevulde hals, zeer brede borst en zeer brede rug. 

Vormbeschrijving 
Romp: breed, diep en vol. 
Kop: middelgroot, van boven breed, doch zonder overstekende wenkbrauwen; levendig rood. 
Kam: enkel, nauwelijks middelgroot, recht en rechtop, stevig op de kop geplaatst; regelmatig getand met vijf goed ingesneden kamtanden; kamhiel de buiging van de nek volgend zonder deze te raken; fijn van weefsel; levendig rood. 
Snavel: kort, krachtig en regelmatig gebogen; kleur al naargelang de kleurslag.

Kinlellen: nauwelijks middellang, van onderen goed gerond, fijn van weefsel; levendig rood. 
Oorlellen: vrij klein, langwerpig, glad, fijn van weefsel; levendig rood.

Ogen: levendig, groot en rond; kleur al naargelang de kleurslag. 
Hals: vrij kort, licht gebogen, goed gevuld, vol bevederd met overvloedig halsbehang dat reikt tot op de schouders.

Rug en zadel: rug breed, vlak tussen de schouders; door de volle halskraag en het vol bevederde, oplopende zadel toont de rug kort; zadelbehang breed en vol bevederd, oplopende naar de staart. 
Borst: breed en diep, goed gerond, overal goed gevuld, de onderborst een weinig naar voren gedragen. 
Vleugels: vrij klein, goed gesloten, horizontaal tegen het lichaam gedragen, rustend op het dons van de flanken; boeg bedekt door de borstveren, vleugeleinden bedekt door het zadelbehang; grote en kleine slagpennen breed. 
Schouders: goed gerond. 
Staart: middellang, goed gespreid, halfhoog en geopend gedragen en in een ononderbroken lijn overgaande in de oplopende ruglijn; de staartstuurveren worden geheel afgedekt door de sikkels en de staartdekveren, zonder dat de sikkels voorbij de stuurveren reiken; de staart heeft de vorm van een omgekeerde V waarbij de staartstuurveren elkaar goed afdekken. 
Achterlijf: Vrij diep; donspartij rijk ontwikkeld; dons vol en zacht. 
Dijen: krachtig; kort, en vol bevederd, grotendeels schuilgaande in de volle bevedering van de flanken. 
Loopbenen en tenen: flink uit elkaar geplaatst; stevig, kort, glad, ten dele schuilgaande in de dijbevedering; vier tenen; kleur al naargelang de veerkleur. 
Bevedering: vol en zacht, mag niet ontaarden in een slordige losvederigheid; rijke donsontwikkeling. 

Eventuele verschillen tussen haan en hen 
Behoudens secundaire geslachtskenmerken geen verschillen van betekenis. Bij de hen is de rug breed en kort; de rug-staartlijn loopt minder hoog op. 

Ernstige fouten 
Te groot; te geringe diepte; onvoldoende diepe borst; te gedrongen bouw; onvoldoende donsbevedering; slordige, te losse bevedering; te lange rug; wit in de oorlellen; miskleurige snavel; afwijkende beenkleur. Losse dijbevedering waardoor de loopbenen nauwelijks zichtbaar zijn: 

Fouten 
Bovenstaande ernstige fouten in mindere mate voorkomend. Bovendien te grote kam. 

Gewicht: Haan: 1400-1500 gram Hen: 1200-1300 gram 
Ringenmaat: Haan: 15 mm Hen: 13 mm 

Kleurslagen 
Zwart: kleur van haan en hen zoals aangegeven onder nr. 99 van de Alg. Kleurbeschrijving. Snavel zwart. Ogen: donkerbruin tot bruinzwart. Loopbenen en tenen: donker leiblauw met zwarte gloed op de schubben; voetzolen en zolen van de tenen wit. 
Blauw (gezoomd): kleur en tekening van haan en hen zoals aangegeven onder nr. 101 van de Alg. Kleurbeschrijving. Snavel: donker hoornkleurig. Ogen: donkerbruin tot bruinzwart. Loopbenen en tenen: leiblauw met enige zwarte gloed op de schubben; de zolen van de voeten en tenen wit. 
Buff: kleur van haan en hen zoals aangegeven onder nr. 103 van de Alg. Kleurbeschrijving. Snavel: rose-wit. Ogen: oranjerood. Loopbenen en tenen: wit.

Wit:  kleur van haan en hen zoals aangegeven onder nr. 98 van de Alg. Kleurbeschrijving. Snavel: rose-wit. Loopbenen en tenen: wit. Ogen: oranjerood.

Gestreept:  kleur en tekening van haan en hen zoals aangegeven onder nr. 107 van de Alg. Kleurbeschrijving. Snavel, loopbenen en tenen: wit. Ogen: oranjerood.

Rood: kleur van haan en hen levendig, glanzend, warm dieprood met zo weinig mogelijk zwart in vleugels en staart. Donskleur rood. Oogkleur: oranjerood. Snavel, loopbenen en tenen wit. 
Ernstige fouten. Anders dan witte snavel, loopbenen en tenen. 
Berken: kleur en tekening van haan en hen zoals aangegeven onder nr. 40 van de Alg. Kleurbeschrijving. Snavel: hoornkleurig. Ogen: bruinrood. Loopbenen en tenen: 
wit met enige grijze aanslag; voetzolen wit. 
Goudgeel-zwartgezoomd: kleur en tekening van haan en hen zoals aangegeven onder nr. 53 van de Alg. Kleurbeschrijving. Ogen: bruinrood. Snavel: licht hoornkleurig bij de haan en hoornkleurig bij de hen. Loopbenen en tenen: vleeskleurig wit; voetzolen wit. 
Bij de hen is enige grijze aanslag op de loopbenen toegestaan.