Op onze clubshow worden de winnaars openbaar gekozen.
Wat een kleurslag!
Trio Buff Orpingtons groot, los op tafel.
“We houden jullie op de hoogte.” Zo eindigde de vorige up-date over ons project “Sussex kriel rood zwartcolumbia terug op de kaart!”. Hét project van de fokkers Kees Ariese, Roan de Boer, Marcel van Oijen en Martin Vink, die samen de combinatie Sierkippen Overbetuwe vormen. Belofte maakt schuld, dus de hoogste tijd om jullie bij te praten.
Read More
In deel 1 van het project “Combinatie Sierkippen Overbetuwe” hebben jullie kunnen lezen dat wij, Kees Ariese, Roan de Boer, Marcel van Oijen en Martin Vink, bezig zijn om de Sussex kriel in de kleurslag rood zwartcolumbia in Nederland weer op de kaart te zetten. Hoe gaat het nu met ons project? Tijd voor een up-date.
Er is weinig onderzoek gedaan naar de genetische achtergronden van oogkleur. Sommige dingen zijn echter wel bekend. Oogkleur wordt bepaald door pigmentatie van een aantal weefsels in het oog zoals de iris. De bruine oogkleur (verschillende tinten roodbruin) wordt veroorzaakt door carotenoïde (worteltjeskleur caroteen) pigmenten en de bloedvaten in de iris.
Zo halverwege oktober dit jaar ben ik met mijn vader een paar dagen naar Oostenrijk (Karinthië) geweest. Eigenlijk hadden we dit een dag voor vertrek besloten. Een paar jaar geleden hebben we een rit door Beieren en Tirol gemaakt maar door het slechte weer en helemaal geen berg gezien te hebben hadden we besloten dit nog een keer over te doen maar dan naar Karinthië. Zo gezegd zo gedaan.
Het is niet leuk als jonge hennen, na hun eerste 20 a 30 eieren , plotseling de leg uitstellen en in de rui vallen.
Meestal beperkt dit zich dit dan in het wisselen van veren in de nek. Dit noemen we dan ook nekrui.
Over de ideale groeisnelheid van kuikens zullen er altijd meningsverschillen blijven bestaan. Sommigen waarschuwen dat te snelle groei nadelen heeft. Ongetwijfeld is dat afhankelijk van het betreffende ras. De meeste fokkers willen liefst dat hun kuikens vlot en snel opgroeien en volgens mij hebben ze gelijk. Mijn eerste buff Orpington kuikens worden meestal geboren in de tweede of de derde week van maart en de meeste hanen daarvan zijn begin oktober klaar voor de eerste tentoonstellingen. Steeds weer ontmoet ik fokkers die daar 2 tot 3 maanden meer voor nodig hebben en die nieuwsgierig zijn naar “het grote geheim”. Het ultieme wonderdrankje moet ik echter zelf nog ontdekken. De beste tips en trucs die ik de laatste 20 jaar heb geleerd kan ik wel vertellen.
Voor ik Tiel kon bereiken duurde even. Want de heren van Rijkswaterstaat had besloten nu net op onze jongdierendag het viaduct bij Tiel onderhanden te nemen. Dat gold ook voor de meeste inzenders die allemaal via omleidingen de halve Betuwe gezien hebben. Na eerst de penningmeester activiteiten tot een goed einde gebracht te hebben, er betalen steeds meer leden via de bank dus mijn werk wordt steeds makkelijker. Kon ik aan de keuring beginnen.